Despre Vin Leave a comment

                Când omenirea sa stabilit și au început producția agricolă, a produs mai mult decât să poată consuma și si a căutat in permanenta căi pentru a păstra ori conserva produsele sub diferite forme. Fermentația este doar una dintre aceste metode. Mulțumită valoarea nutritivă și gustul delicios, strugurii au permis omenirii producerii  vinul folosind noua metoda a procesului de fermentatie și, astfel, s-a stabilit o baza a culturii vaste a vinului. Acum ne dăm seama cât de mult a contat pentru omenire in istoria sa, cât de vechi este și cât de multa bucurie a oferit acest  concept de creare a vinului pentru oameni. Vinul a făcut parte din diverse culturi cu stiluri diferite de viață si in diferite zone geografice ale lumii, precum Grecia veche, India si Scandinavia.

 

Grecia:   “Dionysos, zeul vinului din Mitologia Greaca, se credea ca era stabilit in Anatolia, iar acesta reprezenta zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității.

Oferind terenurile sale fructuoase și șansa de a experimenta in toate cele patru sezoane, Anatolia gazduieste numeroase plante și cel mai important, numeroase soiuri de struguri. Având rădăcinile sale datând din anii 8000 I.Hr., vinul din Anatolia a fost unul dintre principalele nutriționale surseresurse nutritionale pentru hitiți. Acestiai au consumat aproape unsprezece tipuri de vin în viața lor de zi cu zi, împreună cu un amestec de bere-vin bogat în alcool.

După ce sa răspândit într-un scurt timp peste tot lume, vinul a fost cea mai consumata bautura, o băutura sfântă, dupa cum se spunea pe atunci, iar acesta era baut la diferite ocazii, și era pastrat cu mare atentie in butoaie si servit in carafe, pocale și pahare produse special pentru a bea vin. O multime de struguri au aparut de-a lungul timpului in diferite opera ale vremii . Vinul este o parte a vieții noastre nu numai datorita consumului sau, dar și pentru ca are o valoarea nutritionala ridicată. Vom vedea mai jos care sunt soiurile de struguri folosite pentru a produce vin, ce tipuri de vin se cunosc, in ce se servesc dar si cu ce alimente se potrivesc.

 

Strugurii si varietatile de vin din intreaga lume

Numărul metodelor de producție și a tipuri de vin este la fel de mare ca numărul producătorii de vin. Aventura producerii vinului, care trece prin diverse etape de productie, începe de la podgorie. Localizarea și caracteristicile solului, precum și clima în care se află podgoria dar si mai important efortul producatorilor de a crea o bautura de calitate, sunt elemente de o importanță vitală. Administrarea  unei podgorii presupune o munca extenuanta si riguroasa, care necesită tot timpul o buna cunoastere si manipulare a produsului . Transportul de strugurii cat și timpul in care acestia stau in ladite la soare in asteptarea producerii vinului, sunt factori luati in seama de fiecare producator, atat de mare importanta I se acorda producerii. Toate tipurile de vin pe care le cunoaștem sunt numite dupa soiurile de struguri și regiunea lor de cultivare.

 

Strogurii folositi in productia de Vin Rosu

 

                Cabernet Sauvignon este un amestec de note și arome de coacăze negre, cireșe negre maturate, ardei gras, tutun, piper negru, vanilie și violete, cu un ton înalt de tanin și o aciditate crescuta. Acesta este cel mai larg dezvoltat tip de strugure de Bordeaux produs în regiunea Bordeaux și utilizat în Vinuri Bordeaux. Acest soi poate fi cultivat în orice locație la latitudini de 30-50 grade.

Soiul de struguri Pinot Noir provine dintr-un climat cald (California, Noua Zeelandă etc.) și se caracterizează printr-o culoare rosie cu aroma de fructe precum zmeura și căpșuni. Se poate găsi și în regiunile mai friguroase (Burgundia franceză, Austria, etc.), unde se adaugă note verzi de fructe roșii, precum și mirosuri de ciuperci și cuișoare. Vinurile din acest soi sunt delicate la gust și caracterizată prin taninuri moi și matase. Ele sunt în general vinuri de calitate superioară cu conținut ridicat de acizi. Din cauza structurii ei capricioase, delicate, această varietate de struguri este greu de cultivat și, din acest motiv, vinurile făcute din acesta sunt relativ mai scumpe. Acest strugure este, de asemenea unul dintre cele doi struguri negri care sunt utilizați în zona Champagne, Franța, pentru a produce vin spumant.

Această varietate de struguri este cunoscută sub numele de Syrah în Franța și ca Shiraz în Australia. Se cultivă la latitudini de 30-50 grade. Producerea acestui vin cu aciditate medie depinde foarte multde clima in care este cultivat, acesta prefer clima moderata asemenea padurii de sterjar, iar din aceasta cauza struguri poartă note de condimente, fructe de pădure negre, mure, afine, măsline negre, vanilie, ciocolată, lemn dulce si arome de tutun.

Merlot este un soi de struguri cultivat în câmpuri vaste din Bordeaux, regiunea Franței. Vinul din strugurii Merlot este renumit pentru aroma dulce, blândă și fructată, și culoarea sa purpurie-rosiatica.

Deseori, gândit ca și vărul sau Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc este un soi de struguri care se maturizeaza mai devreme. Are miros plăcut, gust delicat și are un impact indelungat pentru papilele gustatice ale consumatorului. Acestea sunt principalele caracteristici ale Vinului Cabernet Franc.

Nebbiola, acestevinuri vinuri sunt bogate în aciditate, cu taninuri puternice, poartă aromele pe un timp indelungat iar tonul sau inglobeaza mai multe arome precum cea de pământ, trandafiri uscați, lemn dulce, castan, ciocolată, piele, dude, lemn de cedru, tufele albe, prunele mature, condimente și fructe uscate. Mirosul combinat de trandafiri și gudron, caracterizeaza in special acest vin și îi conferă atractivitatea și aromă bogată.

Sangiovese, această varietate de vin este produsă în multe regiuni ale Italiei, în special în regiunea Chianti din Florența, precum și în Corsica sau in tari precum Argentina, America, România, Australia și Chile. Profilul său caracterizeaza o aroma evidenta de fructe roșii, condiment, tutun, lăsând un retrogust de cirese negre, prune roșii, căpșuni și pamant nisipos. Este, în general, cu aciditate ridicată și un nivel mediu de taninuri. După maturare în butoaie de stejar pentru cel puțin 12 luni, vinul este potrivit pentru consum iar vârsta medie a acestuia este de 10 ani.

Tempranillo, Spania este cel mai important producător din lume al acestui soi de struguri. Acest soi este cultivat și în Portugalia, Argentina, Australia și America de Nord. În general are un nivel de tanin peste medie, iar acest vin este produs din struguri ce conțin aciditate medie. El are un nivel crescut de mirosuri  precum cel de cireșe negre mature, prune roșii, roșii, smochine uscate, lemn de cedru, piele, tutun, vanilie, mărar, cuișoare și arome de pământ. Acestea sunt maturate pentru un minim de 6-24 luni în butoaie de stejar american sau francez.

Strugurii Grenache ocupă 15% din podgoriile spaniole, și caracterul lor cel mai distinctiv este conţinutul lor de alcoolul ridicat. Mirosul lui aminteste de anason si dulceata, uneori.

Vinul din struguri Gamay, un strugure roșu elegant, soiul este cultivat pe o suprafață de 34.000 de hectare în Franța, are o culoare albastru-roșie similară culorii violetei. Mirosul sa aminteste de guma de capsuni si este cel mai frecvent cultivat în podgoriile din regiunea Beaujolais.

Malbec Aceasta este o varietate de struguri roșii care provine din Bordeaux-Regiunea Cahors din Franța. Este una dintre cele 5 varietăți de struguri care sunt utilizate pentru producerea vinurilor roșii din Bordeaux. Binecunoscutele arome picante asociate combinate cu conditiile de clima și caracteristicile regionale, lasă un picant gust pe cerul gurii sugerând o aroma de prune negre, affine și taninurile matasoase. Regiunea Mendoza din Argentina,  reprezinta un important pilon al producției viticole din Lumea Nouă, este cunoscut pentru strugurii Malbec. Datorita acestei cauze, clima regiunii  oferă vinuri de calitate superioară cu arome de fructe, in note de prune uscate și ofera un tannin catifelat.

Kalecik Karası, aceasta este o varietate de struguri numită după cartier de Kalecik din Ankara, si renumită pentru castelul său. Cu mici arome fine de bomboane, fructe de padure rosii, zmeura, capsuni și arome de fructe roșii pe la palat, vinurile din acesti strugurii sunt proaspete și plini de viață, au o aciditate aspra și are un nivel scazut de taninuri.

Öküzgözü (Bull’s Eye)

Acesta este un strugure local, cultivat în Elazığ din Turcia. Numele se referă la extinderea strugurilor, pe care localnicii o descriu ca fiind asemănătoare cu ochiul unui taur. Continand o aciditate ridicată, tanin de un nivel mediu, acest soi atrage papilele gustative cu mirosuri de prune, condimente, cacao și pământ.

Boğazkere. Acesta este un soi local care este cultivat în Diyarbakır, Turcia. Cunoscut sub numele de Boğazkere (gât-arzător) din cauza aromei sale densă, înțepătoare și conținutul ridicat de tanin. Vinuri din acest soi sunt pline, bogate în tanin și combinate cu arome de fructe negre, piper negru, ciocolată amară, cuișoare, eucalipt, tutun și lemn dulce.

 

Strugurii folositi in productia de Vin Alb

 

Chardonnay. Cel mai des intalnit în întreaga lume si este consideat regale  vinurilor albe, vita de vie are o durata de viata cu mult peste medie. Solul este renumit în regiunea Burgundia și este folosit în special pentru a face Champagne. Poate fi cultivat în orice loc din lume la latitudini de 30-50 grade. Si pastrat in butoaie de stejar.  Clima poate afecta profilul de aromă al vinului. Solul este si el un factor important oferind o aciditate medie. Acest vin este potrivit pentru pastrare în butoi de stejar sau în sticle. Licoarea bahica ofera arome de lemon grass, mere galbene, ananas, piersici, vanilie, pâine prăjită și gusturi de lamaie, citrice și are culoarea aurie.

Riesling este renumit pentru claritatea aromelor sale, indiferent de zona de cultivare. Aroma sa are note de miere, caracteristici florale sau minerale. Deși numărul de soiuri de vin făcut din acestea strugurii sunt mai mari decât cele obținute din strugurii Chardonnay, nu este la fel de popular ca și Chardonnay.

Semillon,  este unul dintre cele mai importante soiuri de struguri utilizate pentru producția de vin alb. Vinurile din semințele de struguri au o textură aproape uleioasă, aciditate scăzută și sunt amestecate cu alte soiuri de struguri, din aceasta cauza aroma nu este dominantă încă de la început.

Chenin Blanc este un soi de înaltă calitate de struguri albi. Vinul produs de Chenin Blanc are note de miere și paie umede. Se caracterizează prin aciditatea sa ridicată.

Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai bune soiuri de struguri albi, cu originea în sud-vestul Franței, care vine imediat după Chardonnay și Riesling în termeni de calitate. Caracteristica cea mai distinctă este aroma sa fabuloasa de iarbă, mosc și fructe verzi, dar si de arahide.

Gewürztraminer este o varietate de struguri cultivata în special în regiunea Alsacia din Franța. Gewürztraminer contabilizează 20% din strugurii crescuți în Alsacia. Vinul din acest strugure, care este de obicei nu foarte hidratat, este puternic, echilibrat și tare. Are o aromă delicată și intensă.

Muscadet (Melon sau Melon de Bourgogne) este o varietate de struguri albi cultivata în jurul orașului Nantes, în regiunea Loire, Franța. Vinurile făcute din acesti struguri de maturare timpurie, deseori uscati, au o aciditate semnificativă și sunt ușoare, răcoritoare și clare.

 

Viognier este o varietate valoroasă de struguri cu o aromă axtraordinara. Culoarea galbenă a acestor struguri dă vinurilor o culoare puternic aurie. Acesta oferă un gust de caise și note de flori.

Marsanne, vinurile din strugurii Marsanne sunt de obicei seci, tari, au niveluri mai scăzute de aciditate și sunt delicate, deși nu la fel de mult ca Roussanne. Are arome cu un gust de gutui.

Rousanne este o varietate de struguri albi cultivati în partea de nord a văii Rhone, în Franța. Vinurile din Rousanne au ca provenienta struguri de obicei uscați, tari, au niveluri scăzute de aciditate și sunt delicate.

Pinot Blanc. Este o varietate de struguri albi proveniți din Pinot Gris. Cele mai bune vinuri din aceste struguri sunt fabricate în regiunea Alsacia din Franța. Vinurile din acest strugure au un gust blând și reconfortant și au aciditate scăzută.

Emir. Acesta este un strugure local plantat în regiunea Cappadocia a Turciei. Soiul prefera altitudinile mari, solul vulcanic cu pământ bogat în var și clima continentale. Numele provine de la emirii sau sultanii din antichitate care au condus țara și au făcut vinurile din acesti struguri un element esențial la mesele lor. Profilul lor de aromă include mere verzi, pere, portocale rosii și pin. În climatele calde, aromele sugerează ananas, kiwi și pepeni.

Narince Acesta este un strugure local din Tokat, Turcia. Numele se referă la delicatețe si eleganță. Aroma compusă din note florale iar profilul acestei varietăți de struguri sugerează mirosuri precum portocalele, grapefruitul, limesul, ananasul, smochinele, salcâmul, fructle dulci, busuioc, merele și nucile. Cu tannin de nivel mediu si cu o aciditate echilibrată, acest soi poate fi folosit în vinurile care urmează să fie maturate în butoaie de stejar.

Pinot Gris (Pinot Grigio) acest soi este cultivat în nordul Italiei și în multe alte țări, cum ar fi Franța, Germania, Austria și SUA. Produce un vin slab cu aciditate ridicată. Mirosul acestuia include limes, lămâi, pere, nectarine și mere verzi. În funcție de clima și regiunea în care sunt cultivati strugurii, acest vin este caracterizat de un miros usor afumat, lăsând un gust dulce de miere și note de minerale  aurii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin continuarea navigarii sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

Când vizitați un site Web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați-vă serviciile Cookie personale aici.

Aceste module cookie sunt necesare pentru funcționarea site-ului web și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Nu sunt de acord
De acord