Istoria ceaiului Leave a comment

Multa lume crede ca ceaiul este o bautura englezeasca dar in realitate acesta a ajuns in anglia numai acum 350 de ani, istoria ceaiului este mult mai veche. Aceasta incepe in China, conform legendei in anul 2737 i.Hr. imparatul hen Nung statea la umbra unui copac in timp ce unul din servitor fierbea apa pentru baut, cateva Frunze din copac au fost suflate de vant direct in vasul cu apa. Imparatul fascinate de mirosul placut a decis sa guste infuzia create accidental de catre servitor, astfel a devenit “inventatorul” ceaiului.

Este imposibil de stiut daca legenda este adevarata insa cu certitudine ceaiul era baut in China cu multe secole inainte de a se auzi de el in vest. Vase cu cerai au fost descoperite in morminte datand din perioada dinastiei Han (206 i. Hr – 220) insa abia sub dinastia Tang (618 – 906) ceaiul a devenit bautura nationala a Chinei. A devenit o bautura atat de populara incat la sfrsitul secolului 8 un scriitor pe nume Lu Yu a scris o carte intreaga dedicata ceaiului. La scurt timp dupa aceasta bautura a fost introdusa si in Japonia de catre calugari budisti care calatorisera in China la studii. Ceaiul a devenit o parte vitala a culturii japoneze dupa cum se poate vedea din evolutia ceremoniei Ceaiului.

In aceasta etapa a istoriei Europa era lasata in urma. Abia in a doua jumatate a secolului 16 apar primele mentiuni referitoare la bautul ceaiului printre europeni. Acesea provin in general de la comercianti si misionari portughezi care traiau in est. Cu toate ca unii dintre ei au adus mostre de ceai in Europa nu portughezii au fost cei care au transformat ceaiul in marfa. Aceasta a fost realizata de olandezi, care in ultimii ani ai secolului 16 au inceput sa invadeze rutele comerciale ale portughezilor. Dupa ce au stabilit primul post in insula Java acestia au expediat in anul 1606 primul transport de ceai catre Olanda. Ceaiul a devenit rapid o bautura la moda printre olandezi iar de acolo s-a raspandit si in restul europei, insa datorita pretului ridicat acesta era savurat numai de catre oamenii instariti.

Din 1600 British East India Company detinea monopolul asupra importurilor din afara Europei si propabil marinarii au adus ca si suveniruri pachetele de ceai celor apropiati. Prima mentionare a ceaiului in Marea Britanie apare intr-un ziar din septembrie 1658, care anunta ca o anumita cafenea din Londra servea bautura chinezeasca. Formularea anuntului sugereaza ca bautura nu era foarte cunoscuta publicului in acea perioada. Casatoria dintre Cearls II si Catherine de Breganza avea sa schimbe acest lucru. Ea era o printesa portugheza dependenta de ceai, dragostea ei pentru aceasta bautura a facut ca acest obicei sa fie preluat mai intai de catre curtenii si apoi de catre clasa de sus in intregime. Profitand de acest trend East India Company a inceput sa importe ceai in Anglia, prima comanda fiind plasata in 1664.

Bautura a devenit foarte populara in Anglia insa datorita taxelor foarte mari pretul ceaiului era prohibitiv pentru marea majoritate a oamenilor. In secolul 18 multi englezi isi doreau sa bea ceai insa nu isi putea permite, lumea interlopa a progitat de acesasta cerere si astfel a inceput contrabanda, la inceput erau aduse cateva pachetele care se vindeau cunoscutilor insa cu timpul s-a ajuns ca peste jumatate din ceaiul vandut in Anglia sa fie de contrabanda. Suprataxarea a condus si la falsificarea ceaiului, printre frunzele de ceai erau strecurate si alte frunze sau chiar frunze din care s-a preparat deja ceai si au fost apoi uscate. Binenteles ca ceaiul preparat din aceste frunze nu mai avea culoarea pe care clientii o asteptau, astfel ca s-a ajuns sa fie adaugate si alte elemente toxice mentite sa dea bauturii culoarea corecta. In 1784 guverbul a decis ca taxa pe ceai face mai mult rau decat bine si a decis reducerea acesteia de la 119 % la numai 12.5 % aceasta schimbare a dus la disparitia contrabandei peste noapte.

O data cu pierderea monolului in 1834 East India Company a determinat compania sa inceapa sa se gandeasca la cultivarea ceaiului in India, tara care era centrul afecrilor lor si incare aveau o influenta majora. Dupa mai multe incercari esuate compania a reusit ca in 1839 sa cultive suficient ceai de o calitate satisfacatoare astfel incat sa organizeze prima licitatie de ceai produs in India.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin continuarea navigarii sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

Când vizitați un site Web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați-vă serviciile Cookie personale aici.

Aceste module cookie sunt necesare pentru funcționarea site-ului web și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Nu sunt de acord
De acord